Ilość osób: 8

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Trudność: dziecinnie proste

 

Składniki:

4 spore cukinie

2 duże cebule

3 strąki ostrej papryki

2 pomidory

3 łyżki oleju słonecznikowego

3 łyżki słodkiej mielonej papryki

sól, pieprz do smaku

250 gram kwaśnej śmietany

1 opakowanie serka topionego 200 gram

woda

 Sposób przyrządzenia:

KOCIOŁEK 01

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Rozpalamy ognisko, zawieszamy nad nim kociołek. Do kociołka wlewamy olej,a gdy jest już mocno rozgrzany, w pierwszej kolejności wrzucamy cebulę.

Następna jest papryka i pomidory -   wszystko to przysmażamy to tworząc bazę do dalszego gotowania. Po około 15 minutach do kociołka dodajemy cukinię, solimy, pieprzymy do smaku, wsypujemy dwie duże łyżki słodkiej mielonej papryki.

Zalewamy szybko wodą tak, aby przykryła zawartość kociołka do połowy. Gdy potrawa zaczyna wrzeć, dodajemy serek topiony i kilka łyżek śmietany. Na lżejszym ogniu gotujemy około 40 minut, aż wszystkie składniki naszej potrawki będą miękkie. Podajemy z ryżem lub chlebem, dla złagodzenia ostrości można już na stole zachęcić kociołkowiczów do użycia resztki śmietany.