Uwielbiam to danie. Jest ossstre jak nie wiem co :-) oczywiście możecie je doostrzyć według swojego gustu.

 gulasz_z_kociolka

ilość osób: 6

czas przygotowania: około 1 godziny

Składniki:

2 kg ziemniaków

5 dużych cebuli

1 łyżka stołowa smalcu

30 dag wędzonej słoniny

6 łyżek stołowych słodkiej mielonej papryki

1 ostra papryka czuszka

0,5 kg kiełbasy paprykowej lub średnio tłustej grillowej

sól, pieprz do smaku

przecier z papryki Eros Pista - Ostry Stefek :-)))

 

Sposób przyrządzenia:

Obieramy ziemniaki, kroimy w ósemki, wrzucamy do zimnej wody, aby nie ściemniały, odstawiamy na bok. Kiełbasę i cebulę kroimy w plastry, wkładamy do misek, odstawiamy. Drobno kroimy słoninę.

Rozpalamy ognisko, wieszamy nad nim kociołek. Rozgrzewamy w kociołku smalec, wrzucamy słoninę, smażymy.

Gdy będzie już lekko podsmażona, wrzucamy cebulę, solimy i szklimy. Posypujemy mieloną papryką, dolewamy odrobinę wody, mieszamy.

Gdy wszystko jest już podsmażone na lekko brązowy kolor, dodajemy ziemniaki, ale bez wody, i przez 3 minuty parujemy, często mieszając. Dorzucamy ostrą paprykę pokrojoną w drobne krążki, solimy, pieprzymy, dodajemy tyle wody, żeby przykryła zawartość kociołka.

Dusimy do miękkości. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodajemy pokrojone kiełbaski.

A jeśli za malo ostre :-) ? Dołóżmy przecieru !