Zestaw gulaszowy Powiększ do pełnego rozmiaru

Zestaw gulaszowy

ZG

W skład zestawu wchodzą:

Przyprawa gulaszowa ostra:

Ostra mieszanka przyprawowa złożona z typowych przypraw używanych w węgierskiej kuchni. Doskonała do gotowania i przyprawiania potraw, mięs, gulaszy. W torebce.

Waga: 100 gram

Skład: mielona papryka ostra, mielone warzywa: cebula, kminek, listek laurowy, pomidory, sól kuchenna

Papryka wędzona łagodna:

Wspaniała, jedna z najlepszych na świecie, kaloczańska łagodna papryka wędzona. Jej smak to idealne połączenie wędzonki z łagodną papryką czyli coś boskiego. Doskonała do gotowania i przyprawiania potraw, do sałatek czy twarogu. A wszystko zapakowane w piękny lniany woreczek. Czego chcieć więcej?

Waga: 100 gram

Skład: jedynie łagodna wędzona zmielona papryka

Oraz niezbędne do gulaszu zacierki:

Tarhonya to pyszne zacierki, idealne do zagęszczania zup, a także jako dodatek do gulaszy, leczo. Doskonałej jakości, 8 jajeczne - lekko twardsze - to wersja premium dla Twoich gulaszy i innych dań.

Waga: 200 gram

Prawdziwy węgierski gulasz z mięsa wołowego z kluseczkami tarhonya

Taki prawdziwy, bardzo intensywny i pyszny - tu znajdziecie tajniki przygotowania dobrego gulaszu.

Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego ( najlepsza jest wołowina zadnia)
  • 10 dkg słoniny wędzonej
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • przyprawa do gulaszu około 30 gram
  • papryka mielona wędzona - 3 czubate łyżki stołowe
  • 4 cebule
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sól do smaku
  • odrobina wody
  • przyda się OSTRY PRZECIER do dosmaczenia dla tych, którzy lubią ostre dania
Przygotowanie:

Do garnka lub kociołka wrzucamy pokrojoną w kostkę wędzoną słoninę. Gdy się roztopi, I zostaną niewielkie skwareczki,dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, delikatnie solimy. Szklimy cebulę, delikatnie ją soląc. Gdy cebula  jest już mocno zeszklona - najważniejsze zadanie - dodajemy paprykę, wrzucając dosłownie na kilkanaście sekund na gorący tłuszcz, żeby zachowała niesamowity czerwony kolor, jednak szybciutko zdejmujemy, żeby nie zgorzkniała. Trudna, acz pożyteczna sztuczka da niesamowite efekty. Teraz dodajemy pokrojone w niewielką kostkę mięso gulaszowe.  Mieszamy i podkręcamy ogień, żeby mięso szybko się "zamknęło" z zewnątrz, i było soczyste w środku. Gdy się przysmaży ze wszystkich stron, dolewamy wino, uzupełniamy wodą tak, aby było ledwo przykryte i dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawę do gulaszu. 

Tak dusimy do miękkości, podajemy z kluseczkami Tarhonya. Możemy doostrzyć jeśli lubimy ostre dania, najlepszy jest przecier paprykowy w wersji ostrej http://wegierskiesmaki.pl/przyprawy/309-ostry-przecier-z-papryki-ekologiczny-200-gram.html.